Wooncomplex de Eendracht werd in de periode 1931-1934 ontworpen door architect J.H. Van den Broek. Het is een voorbeeld van de stijl die later de Nieuwe Zakelijkheid is gaan heten. Het was een opdracht van Woningbouwvereniging de Eendracht en de Woningbouwcorporatie voor Gemeentepersoneel.
Het complex omvat 84 woningen in drie blokken om een gemeenschappelijke siertuin. De blokken zijn een halve verdieping opgetild boven straatniveau.
Eronder liggen bergingen en een overdekte was- en speelruimte. In de noordwestelijke hoek aan de binnentuin (op bovenstaande foto linksachter) was een kleuterschool.
De woningen worden ontsloten door portieken. In de straatgevels zijn die herkenbaar aan de hoge glaspuien. Alle woningen zijn ongeveer hetzelfde, behalve die aan de buitenhoeken. Ze hebben vier kamers en ruime balkons.
De constructie is uitgevoerd als gewapend betonskelet met kolommen, balken en vloeren. Er zijn geen dragende muren en ook de gevel heeft geen dragende functie. Daardoor was het mogelijk brede, doorlopende raamopeningen te maken. De gevel lijkt als een vlies vóór de kolommen langs te lopen.
De gesloten gevelvlakken zijn halfsteens gemetseld. Aan de binnenkant zit drijfsteen voor een betere warmte-isolatie. Oorspronkelijk waren de kozijnen gemaakt van dunne stalen profielen. Deze zijn later vervangen door aluminium.
In de woningplattegrond is het ontbreken van dragende wanden maximaal benut. Door schuifwanden zijn de kamers op verschillende manieren te verbinden. Zo is de woning te veranderen in een dag- en een nachtplattegrond. Ondanks de beperkte ruimte kan een gezin er goed wonen.
Stedenbouwkundig wijkt de Eendracht af van wat in die jaren gebruikelijk was. De drie blokken staan los van elkaar, in open strokenbouw. En de tuin is aan de kant van het park open. Bijna alle appartementen hebben zo uitzicht op het park. Het park lijkt door te lopen in het gazon. Het verdiepte souterrain is als het ware uit het maaiveld uitgesneden.
Mede mogelijk gemaakt door Gebiedscommissie Noord & Opzoomer Mee/Bewonersidee.
Tekst: Michiel Pouderoijen en Paul van Deelen, augustus 2017
Het Buitenmuseum Blijdorp is een bewonersinitiatief, mogelijk gemaakt door de Wijkraad Blijdorp en Blijdorpse Polder.